3D inmeten gebruikte machines voor nieuwe fabriek

Hempflax uit Oude Pekela levert hennepproducten voor een veelheid aan toepassingen en bouwt een nieuwe fabriek in Roemenië. Hiervoor werden in Frankrijk gebruikte machines aangekocht. 3DX3 scande de machines waarmee het opstellingsplan kon worden gerealiseerd.

De machines werden door de franse boerencoöperatie Agrofibre in 2007 aangeschaft. Door gebrek aan grondstoffenaanvoer werden de machines echter niet meer gebruikt. 3DX3 maakte in eerste instantie samen met Hempflax een nieuwe opstelling aan de hand van bestaande 2D plattegronden. De derde dimensie – de hoogtematen – waren echter niet beschikbaar.

In Cazeres, aan de voet van de Pyreneeën, werd vervolgens de complete fabriekshal met machines ingescand. In totaal werden 28 scans gemaakt binnen 1 werkdag. Alle machines werden in blokken gedigitaliseerd gemodelleerd in kaart gebracht, waarmee ze werden samengevoegd met de bouwkundige tekeningen. Hempflax kreeg van 3DX3 de bestanden aangeleverd waarmee middels een webapplicatie aanvullende bematingen uit de gegevens konden worden gehaald. Tevens werden orthografische aanzichten en doorsnedes van de machines geleverd. De nieuwe fabriek wordt in 2015 aan Hempflax opgeleverd.